Fler unga män misshandlas enligt BRÅ

Mer än var fjärde pojke mellan 15 till 18 år i Sörmland har blivit rånad eller misshandlad. Visar siffror som försäkringsbolaget If tagit fram. Risken för att råka ut för våld ökar. Även polisen har sett en ökning i antalet anmälningar om ungdomsvåld, men Tomas Bergkvist, kriminalinspektör i Eskilstuna, tror inte det beror på ett ökat våld utan snarare ett effektivare arbete av förebyggande åtgärder.

– Vi hade mellan nyår till augusti i fjol 42 sådana anmälningar, i år har vi samma period 57. Men jag upplever inte att det förråats ute i samhället, säger Tomas Bergkvist

Till skillnad från polisens uppfattning visar If:s undersökning att antalet ungdomar både när det gäller pojkar och flickor som uppger sig ha blivit rånade eller misshandlade har ökat.

Arne Rutgersson jobbar som säkerhetschef i Strängnäs kommun och är verksam i BRÅ i Strängnäs märker av att pojkvåldet ökar.

– Det är den bild vi möter när vi är ute, säger Arne Rutgersson som är säkerhetschef i Strängnäs kommun.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".