Akutenansvarig tillbakavisar oro

Ansvariga på akuten på Mälarsjukhuset i Eskilstuna tror inte att det blir ett problem om akuten där i framtiden tvingas ta emot fler patienter. Under torsdagen så befarade bland annat vänsterpartisten Peter Linnstrand, att det kommer att bli ett ökat tryck på Mälarsjukhuset om de neddragningar som planeras på Kullbergska i Katrineholm går igenom.

Men Birgitta Kullengren, som är verksamhetschef på akutmottagningen i Eskilstuna är alltså inte särskilt orolig.

– Jag vet inte vilka volymer det här handlar om. Det måste vi se. Sedan måste vi naturligtvis se så att vi har motsvarande resurser för att ta hand om alla. Jag räknar inte med något annat, säger Birgitta Kullengren, verksamhetschef på akutmottagningen på Mälarsjukhuse i Eskilstuna.

Då och då kommer rapporter om att patienter får vänta länge på att få hjälp på akuten i Eskilstuna. Principen är fortfarande att akut sjuka alltid tas omhand, men att det alltid görs prioriteringar, vilket innebär att patienter ibland får vänta beroende på situationen, säger verksamhetschefen Birgitta Kullengren. Hon är inte särskilt oroad över framtiden om nu akuten ska ta emot ännu fler patienter.

Förslaget som lanserades under torsdagen går ut på att delar av akutverksamheten på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm ska flyttas till Eskilstuna. De allvarligast sjuka eller olycksdrabbande ska köras till Eskilstuna, men den stora majoriteten av akutpatienter kommer även i fortsättningen att tas emot på Kullbergska sjukhuset.

Reino Hellin
reino.hellin@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".