Åklagare Pär Andersson.

55-åring åtalades för polismordet

På fredagen åtalades den 55-årige man som misstänks ha mördat polismannen Fredrik Widén i Nyköping i slutet av juni. Han åtalas för mord, försök till mord mot en annan polisman och olaga hot mot en anställd inom rättspsykiatrin. 55-åringen åtalas också för grovt vapenbrott och för ett stort ammunitionsinnehav.

Det var den 20 juni som polisen skulle ingripa mot 55-åringen i dennes bostad. Enligt åtalet hade mannen tidigare skickat ett brev som en anställd inom rättspsykiatrin uppfattade som hotfullt och det var därför som polisen skulle hämta in honom på begäran från rättspsykiatrin i Västernorrland, enligt lagen om tvångsvård.

– Den här mannen är, påstår jag, mentalt förberedd på att han ska hämtas av polisen förr eller senare eftersom han skriver förtäckta hot till företrädare för rättsväsendet och då har han till ett vittne sagt att ”om de kommer och hämtar mig så smäller det”, säger kammaråklagare Pär Andersson.

Polisen hade spaning på mannens lägenheten och såg att mannen komma hem. Polisens speciella förhandlare ringde till hans lägenhet, men ingen svarade. När polisen såg att mannen gick ut från sin lägenhet inrep de. De två poliserna legitimerade sig, men mannen lyckades då springa ner i källaren och polisen sprang efter.

Polisen sprutade pepparsprej mot mannen, men en av poliserna blev förblindad av den och var tvungen att ta sig därifrån och den civilklädde Fredrik Widén blev då ensam med 55-åringen i källaren. Skottlossning uppstod och Fredrik Widén skjöts med sju skott, varav flertalet utanför den skottsäkra västen.

Utanför huset agerade en tredje polisman från Strängnäs. Han såg en beväpnad man komma ut från lägenheten, men trodde att det var Fredrik Widén, men i själva verket var det 55-åringen som då sköt tre skott mot polismannen som skadades.

Enligt kammaråklagare Pär Andersson hade troligen även den polismannen skadats svårt eller dött om inte den 55-årige mannens ammunition hade tagit slut efter de skott som avlossades utanför fastigheten. Något kvarter längre bort greps 55-åringen senare av polisen.

– Mordet var en utstuderad avrättning. Dådet var hänsynslöst. Mannen var mentalt förberedd på att bli gripen och då döda, menar kammaråklagare Pär Andersson.

Den internutredning om polisens agerande vid insatsen mot 55-åringen i juni pågår och är inte klar än. Samtidigt ger fredagens åtal ytterligare en förklaring till hur och varför Fredrik Widén kunde avlida trots att han bar skyddsväst.

– Skyddsvästen har metallplattor i sig och 55-åringen har skjutit utanför vilket kan tyda på att han vet om hur skyddsvästar är konstruerade. Han har gått utbildning i avancerad vapenhantering i USA och det är inte otroligt att han känner till hur skyddsvästar är konstruerade, säger Svante Melin vid Länskriminalen.

Är det rimligt att poliser som inte har specialutbildning på personer med psykiska problem ska hämta sådana personer?

– Det vet jag inte. Den saken antar jag kommer att tas upp i internutredningen så jag vill inte föregripa den.

55-åringen har i polisförhören vägrat att uttala sig om händelsen. Enligt åklagaren har mannen ett hat mot rättsväsendet och förnekar brott. Han dömdes för dråp i Nyköping 1994 och har efter det haft ett hat mot rättsväsendet och rättspsykiatrin, enligt polisen.

I mannens bostad hittade polisen vid en husransakan över 1000 skarpa patroner och information om personer inom rättsväsendet. Enligt polis och åklagare hade mannen kartlagt olika myndighetspersoner och deras familjers liv och hotat dem till livet.

Enligt hans försvarare, advokat Peter Althin, så handlade mannen i nödvärn, men det tillbakavisas bestämt av kammaråklagare Pär Andersson, som bland annat hänvisar till att mannen sköt sju skott mot Fredrik Widén.

Rättegången om polismordet i Nyköping inleds på onsdag nästa vecka i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".