S och v befarar ytterligare nedläggning

Socialdemokraterna och vänstern är kritiska till de borgerligas förslag om förändring av vården i länet. Förslaget innebär bland annat att intensiven och delar av akuten kommer att flyttas från Kullbergska sjukhuset i Katrineholm till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Socialdemokraterna och Vänstern tror inte att man kommer spara de pengar som majoriteten menar och på fredagen kom de med egna förslag på hur de vill utveckla vården.

– Vi försöker lyfta blicken. Vi inser att Sörmland är ett litet län och att vi måste samarbete med andra landsting. Kan våra sjukhus vara en tillgång i ett större perspektiv, i en region exempelvis, säger Jörgen Danielsson, socialdemokratisk oppositionsråd.

Ett samarbete med sjukhuset i Västerås är att av de förslag som Socialdemokraterna och Vänstern tagit fram på kort tid som en reaktion på den borgerliga majoritetens förslag att förändra vården.

De vill även sätta stop för stafettläkare och prova andra lösningar för att få ner de höga kostnaderna som den typen av läkare innebär. Ett annat förslag för att förbättra ekonomin är att titta på möjligheten att sänka läkemedelskostnaderna för landstinget.

– Det finns många möjligheter att hämta hem pengar som den borgerliga majoriteten inte ens har funderat på. Om man opererar patienter och det blir komplikationer, vad behöver man då? Om en person har blivit opererad – även planerat - och sover över och får blodproppar, så har man den vården på Mälarsjukhuset så innebär det på sikt att den verksamheten (läs planerade operationer) också kommer att läggas ner, befarar Jörgen Danielsson och hans kollegor inom oppositionen.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".