Höga hinder ska förhindra självmord

Nu inleder Vägverket och Banverket projekt för att försöka förhindra självmord längs vägar och järnvägsspår. Förra året inträffade 26 självmord vid järnvägen i Banverkets östra region där Sörmland ingår. Från Banverket, där Kenneth Stjerndorff arbetar som chef, tar man allvarligt på den här sortens incidenter.

– Självmord är ett stort problem för oss, säger Kenneth Stjerndorff på Banverket.

Förra året inträffade 26 självmord i Banverkets region öst, där Sörmland ingår. I år verkar siffrorna hamna på en liknande nivå. Det är i och för sig små siffror sett till hur många som totalt tar självmord i Sverige varje år, cirka 1400 stycken, men Banverket vill göra vad de kan, så nu testas nya metoder för att förhindra självmorden längst med spåren.

– Vi har ju staket som vi försöker hålla fräscha. Vi tittar också på kameraövervakning på stationerna, säger Kenneth Stjerndorff.

Från Vägverket har man inlett ett liknade projekt för att begränsa självmorden, till en början handlar det nu om att identifiera platser med en hög självmordsfrekvens för att sedan kunna sätta in åtgärder där.

– Vi försöker bygga upp hinder som försvårar att en person ska hoppa från en hög höjd, säger Hans Sundén på Vägverket.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".