Stockholm 20 minuter närmare Gnesta

Under torsdagen invigdes den nya stationen i Gnesta och från och med det ska regionaltågen i fortsättningen stanna till där. Det har blivit möjligt sen staten skjutit till cirka 120 miljoner kronor för bland annat stationsbygget.

Antalet tågstopp i Gnesta kommer att öka rejält, enligt projektledaren Roger Knutsson.

– Antalet ökar från dagens 23 med ytterligare 18, säger han.

Det är framförallt pendlandet som får ett lyft. Med dagens reseplanering tar det över en timme att ta sig med pendeltåg från Gnesta till Stockholms central. Där ingår ju ett byte i Södertälje. Med det nya regionaltåget avverkas sträckan på 40 minuter.

– Det tror vi kommer att locka nya resenärer, säger Roger Knutsson.

Men den politiska resan från förslag till beslut och dåvarande statsminister Göran Perssons första spadtag för ett år sedan har varit besvärlig.

– Ett tag var pengarna på väg till Trollhättan, så den politiska processen har varit lite två steg fram och ett steg bakåt, säger kommunchefen i Gnesta Sune Eriksson.

På torsdagen invigdes alltså den nya stationen i Gnesta, som blivit verklighet för cirka 120 miljoner kronor från staten.

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".