Nya regler införs i körkortsprovet

För att nå upp till Nollvisionen, alltså inga döda i trafiken, så planerar nu Vägverket en rad förändringar i körkortsprovet för personbil. Och färre än hälften av körskoleeleverna i Sörmland  klarar teoriprovet vid första tillfället. Det beror enligt Björn Strand, Vägverkets projektledare för det nya körprovet, på att många chansar och inte läser på tillräckligt.

Från och med den 3 december kommer proven för att ta körkort med B-behörighet, alltså för personbil, att förändras. Då man fick en ny kursplan i mars i år bedömer nu vägverket att man måste förbättra proven för att lättare kunna leva upp till de krav som ställs. Bland annat kommer miljöbedömningar att finnas med som en del.

Under uppkörningen kan eleven dessutom kunna komma att få så kallade situationsanpassade frågor för att man lättare ska kunna få ett bredare bedömningsunderlag. En fråga skulle kunna vara: hur tänkte du i den uppkomna situationen. Andra förändringar är nytt körprovsprotokoll och utvecklad administration, som man hoppas ska leda till snabbare behandling av ärenden.

Att så få som hälften klarar teoriprovet som det ser ut idag tror inte Björn Strand på Vägverket beror på att det är svårt. Som ett senare led i förändringen kommer Vägverket att under 2008 införa mer sammanhängande teori- och uppkörningsdel. Teori och körproven kommer att ligga så nära inpå varandra som möjligt för att eleven ska ges större möjlighet till en integrerad utbildning.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".