Funktionhindrad får gå kvar på fritids

Familjen till en funktionshindrad 13-åring har efter en lång juridisk process fått rätt mot Gnesta kommun. Kommunens ansvariga ville inte låta flickan gå på ett fritids i Järna, nära hennes skola. Men efter att ha överklagat till högsta instans, regeringsrätten, är det nu klart att Gnesta kommun inte kan hindra flickan från att gå kvar.

Efter att regeringsrätten har beslutat att inte pröva ärendet så står det nu klart att den 13-åriga flickan kan fortsätta gå på sitt invanda fritids nära hennes skola i Järna.

Flickans mamma, Eva Gagnö, är stillsamt glad idag och menar att det är bra att flickan nu kan gå kvar på firitidset i Järna.

Länsrätten gav alltså tidigt familjen rätt mot Gnesta kommun. Men sedan har kommunen överklagat både till kammarrätt och till regeringsrätt. Ingen av instanserna har tagit upp ärendet till prövning och det betyder att länsrättens beslut står fast.

Och idag har Eva Gagnö svårt att förstå Gnesta kommuns agerande. Hon menar att kommunen sett för mycket till kommunens ekonomi och inte brytt sig om flickans behov.

Urban Hedqvist
urband.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".