Hundöverfall leder sällan till åtgärd

Tre av fyra hundöverfall som anmäldes i Sörmland förra året ledde inte till någon åtgärd mot hundägaren. Utredningarna har lagts ner.

På måndagen överfölls en treårig pojke i Eskilstuna av en schäfer när han var ute och cyklade med sin mamma.
Anna Åberg från Nyköping har också blivit påhoppad av en hund i joggingspåret och hon tycker att det är ägarens ansvar att avliva hunden om den hoppar på folk.

Förra året anmäldes 65 fall i Sörmland då en person eller ett hemdjur blev angripna av hundar. 49 av fallen är nedlagda och en hundägare har fått böta.

Just nu ligger ett lagförslag från jordbruksdepartementet som handlar om just tillsynen över hundar. Genom lagförslaget vill man stärka polisens rätt att ingripa mot hundägare som har hundar som anfaller människor eller andra djur- och ge polisen rätt att ge människor hundförbud.

Susanne Thorén, som har en rottweiler tycker att hundar ska vara kopplade. Hon säger att hundägaren har ansvar för hur hunden beter sig.

Den nya lagen väntas klubbas igenom under hösten av riksdagen.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".