Fosterbarn berättar om misshandel

Fosterbarn i Sverige har utsatts för vanvård och grova övergrepp, enligt en rapport till regeringen. Enligt utredarna är det mycket värre än man tidigare kunnat ana. 
Krister Lumme från Mariefred berättar om livet på barnhem:
– Jag hade ingen barndom. Jag har blivit hunsad som ett djur och man blev hela tiden bestraffad, säger Krister Lumme.

Det är nästan 60 år sedan som Krister Lumme blev placerad på det där barnhemmet, men minnena därifrån har tagit ett helt liv att bearbeta.

För att stödja andra i samma situation har han tillsammans med andra i samma situation startat föreningen ”Samhällets styvbarn”.

Precis som regeringens utredare, så har han hört många skrämmande historier om hur i dag vuxna svenskar behandlats under sin tid på barn- och fosterhem.

– De blev behandlade sämre än djur på vissa ställen, och de var många, säger Krister Lumme.

Krister Lumme lägger ansvaret för vad som hände honom och andra barn- och fosterhemsbarn på staten och de sociala myndigheterna.

Utredningen som nu görs, nästan 60 år efter att han placerades på barnhem, har han längtat efter länge.

– Jag är så glad i dag att svenska regeringen har tagit beslut att ha den här utredningen.

Den nya rapporten till regeringen handlar framför allt om dem som togs omhand på barn- och fosterhem under 1950- och 60-talen, några ända in på 1980-talet.

Samtidigt som tidigare vanvård kartläggs, så ska också tillsynen av dagens fosterhem och institutioner granskas. Länsstyrelserna har ett tvåårigt uppdrag att se hur myndigheterna klarar av sin uppgift att se till att inte omhändertagna barn far illa.

Tor Nilsson, vid länsstyrelsen i Sörmland, säger att det tidigare riktats kritik mot kommuner i Sörmland när det gäller barnavårdanmälningar och utredningar. Uppdraget är viktigt för att öka kvalitén inom socialtjänsterna, säger han till Ekot.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".