"Risk för konfrontation vid nazistfest"

En grupp organiserad i det nazistiska nätverket Info 14 planerar att hålla en fest i Eskilstuna i helgen. Arrangemanget genomförs, enligt arrangörerna, för att flytta fram den så kallade nationella rörelsens positioner.
– Vi har fått information om detta och det finns en uppenbar risk för konfrontation med meningsmotståndare, säger Hans Westmar, kommissarie på länskriminalen i Eskilstuna.

Info 14 inte är en organisation i egentlig mening utan en länk mellan olika nazistiska grupperingar i Sverige. De samarbetar bland annat med etablerade organisationer som Svenska motståndsrörelsen och partier som Nationalsociallistisk front.

Anders Dalsbro är journalist på tidningen Expo och han menar att fester som den planerade i Eskilstuna har en stor betydelse för grupper som Info 14. Dels för att rekrytera nya medlemmar och även för att skapa en intern sammanhållning.

På den planerade festen ska flera högerextremistiska rockband ska spela och en kamptävling ska kora - vad arrangörerna kallar - Sveriges hårdaste patrioter. Det nazistiska nätverket har också anordnat bussresor till Eskilstuna från Stockholm.

Hans Westmar, kommissarie på länskriminalen menar att det finns en risk för konfrontationer.

– Vi har gjort den bedömningen, men det finns kanske en del som talar för att man inte använder samlingsplatsen som mötesplats. Det finns ju exempel tidigare där man samlats på ett ställe för att åka till en annan mötesplats.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".