Oro för Sverigedemokraterna

Den 17 september är det ett år sen Sverigedemokraterna valdes in i kommunfullmäktige i tre sörmländska kommuner, Eskilstuna, Flen och Strängnäs. Men trots att partiet inte haft något inflytande på den lokala politiken så känner många, framför allt invandrare, stark oro för att partiets främlingsfientliga idéer ska få ett större gehör i samhället.

– Vi vill att kommunen säger upp avtalet med migrationsverket och sätter stopp för all flyktingmottagning säger företrädare för partiet i såväl Flen som Eskilstuna.

Stopp för all flyktingmottagning och ett hemvändarprogram för invandrare som kommit till Sverige - det är Sverigedemokraternas profilfrågor och de frågor som partiet driver både lokalt och på riksplanet.

Enligt Sverigedemokraterna tar Sverige emot oproportionerligt många flyktingar och i sin propaganda ger partiet ensidigt bilden av flyktingar och invandrare som problem för att på så sätt visa att den etablerade flyktingpolitiken är misslyckad.

Partiets lösning är att stoppa flyktingmottagandet och försöka få så många invandrare som möjligt att återvända till sina gamla hemländer.  

Bland de invandrare vi talat med finns en oro för att de här idéerna ska få större fotfäste

Gymnasieläraren Mowafak Fadhel, sitter med i styrelsen för Irakiska klubben i Eskilstuna, han menar att många framför allt Irakier känner en oro över Sverigedemokraternas politik.

– Det är många som är oroliga och undrar om vi ska bli skickade tillbaka till helvetet igen, säger Fadhel.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista