Sverigedemokrater inte så aktiva

Invandringsfientliga Sverigedemokraterna, har inte påverkat politiken i någon av de tre sörmländska kommuner, de valdes in, i vid valet för ett år sedan. Det visar en granskning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

Det är de politiker från andra partier, som Sveriges Radio Sörmland pratat med, eniga om. Inte i någon fråga har partiet fått gehör för sin politik. Enligt socialdemokraten Anders Berglöv, kommunstyrelsens ordförande i Flen, så har Sverigedemokraterna fört en ganska undanskymd tillvaro i kommunfullmäktige.

– De få gånger det har märkts har det varit i frågor som på olika sätt anspelat på flyktingmottagning. I en av diskussioner vi hade var en ledamot tydlig med att det var något vi skulle sluta med.

Det främlingsfientliga Sverigedemokraterna har inte gjort några större avtryck i politiken i Flen under det gångna året. Inte en enda motion har lämnats in - inte en enda interpellation. Partiets företrädare Sven Bager är något av veteran inom missnöjespolitiken, tidigare satt han i fullmäktige för Ny Demokrati. Partiets huvudfråga är att stoppa flyktingmottagandet Sven Bager.

– Jag tycker att Flens kommun har ställt upp mer än vad man kan begära av en kommun.

Partiet valdes också in i kommunfullmäktige i Strängnäs men där har deras stol stått tom. I Eskilstuna fick partiet två mandat men har bara klarat av att fylla den ena platsen. Den invandringsfientliga politiken är densamma som i Flen, men en motion har lämnats in.

Flera politiker vi talat med känner en oro för att partiets förenklade budskap ska locka fler sympatisörer och i våra sändningar i morse kunde vi höra personer med invandrarbakgrund om sin rädsla för partiets budskap bland annat att få invandrare att återvända till sina gamla hemländer. 

Socialdemokraten MattiasVepsä, har följt Sverigedemokraternas framfart i kommunfullmäktige i Eskilstuna under det gånga året.

– De bygger sin politik på en rasistisk grund.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista