Länsbor dåliga på att betala räkningar

Ungdomarna i Sörmland är sämst i landet på att betala sina räkningar. Det enligt statistik från Kronofogdemyndigheten. Över sju procent av alla ansökningar om att driva in fordringar i Sörmland med hjälp av Kronofogden rör ungdomar mellan 18 och 25 år. Det är nästan dubbelt så stor andel som i riket i genomsnitt.

Mobiltelefonen är fortfarande den vanligaste orsaken till ungdomarnas registrerade skulder hos Kronofogden. Och även om man bara tittar på det så hamnar ungdomarna i Sörmland i topp tillsammans med Västmanland och Värmland i den föga smickrande topplistan.

För att kunna jämföra olika landsdelar rättvist har Kronofogden räknat antal mobilskulder per tusen invånare i varje län och i varje åldersgrupp.

Generellt sätt har skulderna minskat mellan hur det såg ut 2005 jämfört med 2006 som den här undersökningen gäller. Det beror på att det helt enkelt har blivit billigare att använda mobiltelefonen även om användningsområdena ökat.

Av tusen sörmlänningar mellan 18 och 25 år är, enligt Kronofogdemyndighetens siffror nästan 41 noterade för mobiltelefonskulder. Det jämfört med Norrbotten, som är bäst med sina drygt 19. Riksgenomsnittet är lite över 32. Var och en har en skuld på drygt 2000 kronor.

Sörmland ligger i topp även i nästa åldersgrupp, 26 till 35-åringar, med nästan 31 noteringar per tusen personer. Norrbotten är bäst där också med färre än 15. Riksgenomsnittet där är 22 och en halv.

Könsfördelningen är ganska jämn med en liten övervikt för män, 515 av 953 är män, eller 54 procent. Siffrorna är, enligt Kronofogdemyndigheten, trots att ungdomarnas skuldsättning på det är området minskat lite oroande.

Ökad kreditkontroll när abonnemangen tecknas och en minskning av dom aggressiva försäljningmetoderna är ett par förslag från Kronofogden för att komma till rätta med den här problematiken.

Rein Helin
reino.helin@sr.se

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista