Lyckad satsning för ökat valdeltagande

Valdeltagandet i områden med en större andel personer med invandrarbakgrund och traditionellt lågt valdeltagande i Eskilstuna ökade vid valet förra året. Det visar en rapport från kommunen. En anledning är att kommunen gjorde riktade insatser i de områdena och satsade extra pengar på att informera om valet.

Alla partier utom moderaterna och folkpartiet nappade på kommunens extrasatsning för att öka valdeltagandet i områden där det brukar vara som lägst.

Det visar sig nu att satsningen har varit lyckad - valdeltagandet ökade både i Råbergstorp och i Årby. 

Nadre Batres från Irak är en av dom som bor i Årby och som röstade men han menar att det finns mycket mer att göra för att öka röstdeltagandet.

– Det finns fortfarande massor av människor som inte vet hur valet går till. Med mer information skulle ännu fler gå och rösta, säger han.

Det blev inga hissnande rekord direkt men fler ville rösta i förra året än i valet före. Men det är fortfarande oacceptabelt låga siffror - I Årby ökade valdeltagandet från 57 till 60 procent- och i Råbergstorp från 52 till 54 - men det är åtminstone ett trendbrott.

Jimmy Jansson, socialdemokrat i Demokratiutskottet som initierade den här extra satsningen.

– Det är självklart svårt att se om ökningen är ett resultat av vår satsning eftersom valdeltagandet ökade i stort. Men ökningen är i alla fall större i de här områdena än i övrigt så det tolkar i alla fall jag som ett resultat av vår satsning, säger han.

Att valdeltagandet ökade beror, enligt kommunen, på att det bland annat gjordes översättningar på andra språk av partiernas valinformation och andra insatser som demokratiinformatörer som var ute och informerade.

Därför flaggar kommunen nu för att extra partistöd kan betalas ut även inför valet 2010 som en del i en långsiktig satsning på att få ännu fler att gå till valurnorna.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista