Ännu osäkert om Kullbergskas öde

Kommunpolitiker från alla läger i Katrineholm vill ju att förslaget i landstinget att skära ned intensivvårds och akutvården på Kullbergska sjukhuset ska skrotas - bakom sig har de cirka 17 000 namnunderskrifter. Men landstingspolitikerna från Katrineholmsområdet står inte eniga bakom sina kollegor.

Sven-Erik Huss från Vingåker sitter med i landstingsfullmäktige för moderaterna - han kan mycket väl tänka sig att stödja förslaget om nedskärningar.

– Ja, det kan jag göra. Det är ju inte frågan om att avveckla Kullbergska, säger Sven-Erik Huss.

Sveriges Radio Sörmland har pratat med fem av de sex landstingsfullmäktigeledamöter på allianssidan vars väljare är närmast berörda av eventuella förändringar på Kullbegska sjukhuset i Katrineholm.

Trots kommunpolitikernas starka påtryckningar att behålla sjukhuset ograverat så ställer sig inte någon av landstingspolitikerna i dagsläget bakom sina kollegor i kommunen.

Enligt Sven-Erik Huss så är det viktigaste att vården blir så bra som möjligt och kan då tänka sig att resa till Mälarsjukhuset. Ylva G Karlsson miljöpartist från Katrineholm vill se det slutgiltiga förslaget innan hon tar ställning. Centerpartisten Mattias Claesson från Björkvik stödjer förslaget om inte fortsatt utredning visar på risker i patientsäkerheten.

När kommunpolitikerna för två veckor sen lämnade över sina protestlistor till hälso- och sjukvårdsnämnden så krävde flera av dem att beslut ska tas i landstingsfullmäktige, och inte enbart i hälso- och sjukvårdsnämnden. Men det är bara Sven-Erik Huss och Jan Olof Blomster, folkpartist från Björkvik, som ställer sig bakom det kravet.

Moderaten Karin Wahlgren från Katrineholm, ledamot i landstingsfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden, är något av en nyckelperson när frågan under torsdagen för andra gången kommer upp i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd. För 14 dagar sedan blockerade hon förslaget som hon då inte kunde ställa sig bakom.

Allmänheten har nu förstås sina blickar riktade mot hur hon kommer rösta under torsdagen. Men några förhandsbesked vill Karin Wahlgren inte ge.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista