"Man har inte lyckats i Katrineholm"

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm tillhör ett av de sjukhus som har den sämsta hjärt- och kärlsjukvården i landet, det har vi berättat tidigare. Innebörden av det hela blir att chansen att överleva en hjärtinfarkt är sämre i Katrineholm än i övriga landet. Anders Stjerna är sektionsöverläkare för hjärtsjukvården på Mälarsjukhuset och han säger nu att en anledning är att man på ett litet sjukhus har sämre resurser till att uppfylla kvalitetsmålen.

– För Katrineholmsborna innebär detta att man löper en något större risk om man drabbas av en hjärtinfarkt, säger Anders Stjerna.

Fortfarande avgör bostadsorten till viss del de hjärtsjukas chanser att överleva en infarkt, visar den senaste årsrapporten (2006) från Riks-Hia, det nationella kvalitetsregistret över den svenska hjärtakutvården.

I Sverige lider cirka 12 av 100 svenskar av någon hjärt-kärlsjukdom och vården av dessa patienter har blivit märkbart bättre under de senaste åren, till stor del på grund av nationella riktlinjer och förbättrade behandlingsmetoder.

Men fortfarande finns skillnader över landet. Vissa sjukhus och landsting är bättre än andra på att följa behandlingsrekommendationerna och det kan kopplas till större överlevnadschanser för patienterna, även om rapportförfattarna påpekar att det krävs noggranna analyser av exempelvis patienternas ålder och underliggande sjuklighet innan denna slutsats kan tas för absolut sanning.

Under 2006 hade sjukhusen i Södra Älvsborg, Jönköping och Uppsala toppkvalitet vid hjärtinfarktvården med en hög andel patienter som snabbt behandlas med ballongvidgning och genomgår kranskärlsröntgen, exempelvis, samt lämnar sjukhuset med adekvat medicinering - ofta blodtryckssänkande, blodfettsänkande och blodförtunnande läkemedel.

Karlstad imponerar genom att visa den största förbättringen i vårdkvalitet och vårdresultat under senaste året, enligt rapporten. Men Norrlandslänen är i vanlig ordning sorgebarn. Här tillämpas inte ballongvidgning och kranskärlsröntgen i samma utsträckning som i övriga riket och sjukvårdspolitikerna kan inte enbart skylla på stora geografiska avstånd.

Som enskilda sjukhus erbjuder Skellefteå och Torsby den sämsta vården följda av Katrineholm, Mora, Skövde, Sollefteå och Östersund. På grund av ett väldigt litet antal patienter vid enskilda kliniker kan statistiken dock bli missvisande.

Jämtland, Dalarna och Gävleborg har tillsammans med Halland och Värmland den högsta dödligheten inom en månad efter infarkt. Här dör mellan 5,7 och 6,4 procent av patienterna inom 30 dagar, vilket kan jämföras med mellan 3,7 och 3,9 procent i Uppsala, Södermanland och Blekinge som visar bäst överlevnadssiffror.

– Man har uppenbarligen inte lyckats i Katrineholm. Det är ingen kritik utan det ligger i sakens natur när man är ett litet sjukhus, säger Anders Stjerna som är sektionsöverläkare för hjärtsjukvården på Mälarsjukhuset.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista