Jämställda föräldrar vinnare

Det blir ekonomiska förändringar för föräldrar efter årsskiftet. Regeringen vill sänka föräldrapenningen, och samtidigt införa en jämställdhetsbonus.

Föräldrar som delar lika på föräldradagarna är dom stora vinnarna, medan ensamstående förlorar mest.

Karin Andreasson -Ålström är en av dom som tjänar på förslaget.

– Vi är båda företagare min man och jag och vi skulle förlora mest båda två om vi inte delade på föräldradagarna, konstaterar hon.

Karin Andreasson-Ålström har en frisersalong och hon och hennes man har delat på föräldradagarna. Efter första juli nästa år kommer föräldrar som Karin och hennes man att få en bonus på upp till 3 000 kronor i månaden utöver föräldrapenningen.

Men de par som inte delar på föräldradagarna och de som är ensamstående kommer istället att få mindre pengar. Regeringen vill nämligen sänka föräldrapenningen.

Sörmlänningen å centerpartisten Roger Tiefensee, som sitter i riksdagen, tycker att prioriteringen är rätt.

– Jag tycker att det är viktigt att pappor i högre utsträckning tar ut föräldradagar och får med det bättre närkontakt med sina barn. Samtidigt är det ju så att den som stannar hemma länge tappar i löneutveckling så därför gynnar det kvinnor att komma snabbare tillbaka i arbetslivet, säger Roger Tiefensee.

Men en pappa på stan säger att han inte skulle vara hemma, även om han fick 3 000 kronor extra i månaden.

– Jag skulle behöva mycket mer pengar eftersom jag måste avlöna ett par killar, som inte skulle få några pengar alls om inte jag jobbar i företaget, säger han.

Petra Levinsson
petra.levinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista