Inget beslut om Kullbergska sjukhuset

Det blev inget beslut på torsdagen heller om Kullbergska sjukhusets framtid. Frågan bordlades vid det extra sammanträde som hölls av hälso- och sjukvårdsnämnden. Dessutom står det nu klart att landstingets ekonomi är ännu sämre än vad som tidigare framgått vilket påverkade beslutet att bordlägga ärendet.

Från ett minus på 46 miljoner kronor vid den förra prognosen så beräknas nu årets underskott landa på 68 miljoner. Det beror främst på tre saker. Personalkostnaderna har ökat, man skriver ut fler receptläkemedel än beräknat och fler patienter utnyttjar vård utanför länet.

Det här kommer med att tvinga fram ganska drastiska åtgärder från alliansen, som redan har problem med det så kallade Inriktningsbeslutet. Det är ju den heta potatisen som handlar om att bland annat dra ner på intensivvården vid Kullbergska sjukhuset.

Och inte heller idag kunde man fatta beslut om att låta tjänstemännen gå vidare och utreda konsekvenserna av en sådan förändring. Alliansen får inte majoritet att genomdriva tjänstemannaförslaget. Och den nya dystra budgetprognosen inverkade också till att bordlägga frågan.

Ordföranden i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Marie-Louise Forslund Mustaniemi, sa på dagens presskonferens att man nu måste ta ett ganska stort grepp för att komma tillrätta med ekonomin. Det innebär alltså att Inriktningsbeslutet börjar vara allt mer inaktuellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista