"Fel att sparka på de som redan ligger"

Regeringens främsta mål är att sysselsättningen ska öka och därför ska långtidssjukskrivna tillbaka till arbetsmarknaden genom olika åtgärder, det sa miljöminister Andreas Carlgren när han presenterade budgeten i Eskilstuna på torsdagen. Men Britt-Marie Eriksson, som är långtidssjukskriven tror det blir svårt att börja jobba igen.
– Det är fel. Mig skulle de inte kunna ta emot. Jag kan inte lyfta min högra arm. Det är helfel att sparka på dem som redan ligger.

Regeringens mål nummer ett är att öka sysselsättningen och få sjuka och arbetslösa att komma tillbaka i arbete. Häromdagen visade en rapport från Riksrevisionsverket att Försäkringskassan och arbetsgivarna misslyckas med rehabilitering av långtidssjuka. Men Miljöminister Andreas Carlgren är övertygad om att regeringens nya åtgärder kommer att lösa problemen.

– Det viktiga är att få ner de som behöver handläggas. Det är det vi gör nu i stor skala. Om fler får jobb blir det inte lika många ärenden att handlägga på Försäkringskassan. Det är den stora framgången. Fler företag anställer, vi gör stora satsningar inom den offentliga sektorn som också leder till fler jobb. De närmaste åren finns det chans att 500 om dagen kommer i jobb. Det är skillnad jämfört med den förra regeringsperioden då 140 människor om dagen gick in i förtidspensionering. Det är den stora rättvisan.

Men socialdemokraten Laila Bjurling, riksdagsledamot från Eskilstuna, riktar inte oväntat, skarp kritik mot regeringens förslag.

– Det är sorgligt för det förakt som regeringen visar för den som redan är utsatt. Trots att det går så bra för Sverige, vi är inne i en högkonjunktur, så ska tummskruvarna dras åt för de som har det sämst. Det är orättvist, oansvarigt och omodernt. Inte blir de sjukskrivna friskare för att de får sänkt ersättning, inte blir de friskare om de ska slängas ut i arbetslöshet trots att de fortfarande är sjuka. Det är detta det leder till.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Petra Levinsson
petra.levinsson@sr.se

Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista