"Regeringen sätter LAS ur spel"

Regeringens budget sätter lagen om anställningsskydd ur spel. Det tycker LO i Sörmland och syftar på förslaget, där företag kan säga upp dem som varit sjuka i sex månader.

I förra veckan kallade Kommunal det nya förslaget för ”en piska” och LO-distriktets ordförande i Sörmland Per Hägglund menar att förslaget är en försämring och sätter Lagen om anställningsskydd ur spel.

– Ja, om man inte kan utföra ett arbete hos sin arbetsgivare har man rätt att säga upp den personen, så ser förslaget ut, säger han.

Åtgärderna i regeringsförslaget för att få sjukskrivna tillbaka i arbete är bland annat att Försäkringskassan ska undersöka om den som är sjukskriven kan gå tillbaka till sin arbetsplats efter tre månader och prova andra arbetsuppgifter. Om det inte fungerar och personen fortsätter att vara sjukskriven ska arbetsförmågan prövas på hela arbetsmarknaden, det vill säga på andra jobb och på andra orter än hemorten. 

De nya reglerna kommer att innebära att lagen om anställningsskydd sätts ur spel, menar ordföranden i Sörmlands LO-distrikt Per Hägglund:

– Arbetsgivaren kan säga upp den sjuke av personliga skäl om det inte går att rehabilitera, vilket kommer att bli en kostnadsfråga. Det är själva tankesättet som är fruktansvärt, att en person kan sägas upp efter sjukskrivning i sex månader. I dag finns inte en utbyggd företagshälsovård som kan rehabilitera människor tillbaka till arbetet vid långtidssjukskrivning, säger Per Hägglund.

Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista