Greenpeace protesterar mot Studsviktransport

Uppdaterat 2007-09-21 kl 15.25
Statens strålskyddsinstitut (SSI) gav på torsdagen tillstånd att skicka svenskt utbränt kärnbränsle som förvaras vid kärnteknikanlggningen vid Studsvik utanför Nyköping till den brittiska anläggningen Sellafield för upparbetning. Beslutet gäller 4,8 ton plutoniumhaltigt utbränt kärnbränsle. Men Greenpeace är kritiska och menar att det bryter mot svensk lag.

Efter en begäran av Statens strålskyddsinstitut i somras har nu brittiska myndigheter meddelat att överföringen inte möter några hinder från miljö- och säkerhetssynpunkt.

SSI:s tillstånd går till AB Svafo som har ansvar för att ta hand om kärnavfallet från landets forskningsreaktorer. Transporten sker med båt.

Redan 2005 godkände regeringen upparbetningen. R 1-bränslet kan i nuvarande form inte användas i dagens svenska reaktorer och är för instabilt för att kunna slutförvaras här.

Miljöorganisationen Greenpeace överklagar nu Strålskyddsinstitutets, SSI:s, beslut att godkänna exporten av 4,8 ton kärnavfall från Studsvik till upparbetningsanläggningen Sellafield i Storbritannien.

– Beslutet är ett direkt brott mot svensk strålskyddslag och därför måste transporten stoppas, det säger Martina Krüger, ansvarig för energifrågor på Greenepace. Restavfallet från upparbetningen kommer att stanna i Storbritannien eftersom Sverige säger sig vara oförmöget att ta hand om det. Men britterna har inte heller någon metod för att ta hand om det. I praktiken dumpar vi alltså problemavfallet hos dem, vilket är emot svensk lag, säger Martina Krüger.

BAKGRUND (TT):
Forskningsreaktorn R 1 ingick i det statliga svenska atomforskningsprogrammet och var i drift under åren 1954-1970. Reaktorn utnyttjades både för kärnvapenutveckling och för att utveckla civil kärnkraft.

Atomvapenplanerna skrinlades 1968. Efter nedläggningen 1970 flyttade den civila forskningen till Studsvik utanför Nyköping där nya forskningsreaktorer och laboratorier byggdes.

De äldsta svenska forskningsanläggningarna är nedlagda sedan länge. Ågestaverket, Sveriges första kärnkraftverk, var i drift 1963-1974, och var nära en härdsmälta i maj 1969.

R 1-reaktorn revs 1982 och rivningsavfallet, däribland 4,8 ton utbränt kärnbränsle, fördes till Studsvik. R 2-reaktorn i Studsvik användes fram till 2005. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista