Nyköpingsbo instiftar Nilsson-pris

Operasångerskan Elisabeth Wärnfeldt från Nyköping har tagit initiativet till ett nytt sångar-pris till minne av Birgit Nilsson, som dog för snart två år sedan. I november kommer därför Elisabeth Wärnfeldt att ge en hyllningskonsert på ”Theater an der Wien” i Österrike för att samla in pengar till priset, och till det vill hon engagera näringslivet i Sörmland.

– Eftersom jag är operasångerska och bor i Nyköping – det är mitt hem, min jordmån för mitt konstnärskap - så har det genom det uppstått förmedla Nyköping och Sörmlands näringsliv ut i Europa. Genom att kungaparet har stadsbesök i Wien och Österrike så har jag tagit initiativet till instiftandet av ett Birgit Nilsson-pris och nu gör vi en minneskonsert för henne på Theater an der Wien där hon debuterade 1954. Hon var en gigant i Wien och eftersom hon var min lärare och mentor har det varit viktigt för mig att hylla henne.

Birgit Nilsson skulle ha fyllt 90 år den 17 maj nästa år. För att prisutdelningen inte ska sammanfalla med firandet i Norge så har man valt att dela ut priset den 18 maj istället. Hyllningskonserten kommer att hållas i Wien den 18 november i år.

Den 18 november kommer Elisabeth Wärnfeldt i samarbete med ”Theater an der Wien” genomföra en hyllningskonsert till Birgit Nilssons minne som en upptakt till det svenska kungaparets statsbesök i Wien.

Konserten genomförs för att samla in pengar till det nya priset och den kommer att blanda nordisk klang med Birgit Nilssons repertoar och den blir en mötesplats för politiker, näringsliv, diplomati och kulturelit i Europa.

Operasångaren Håkan Hagegård kommer att vara värd för konserten. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kommer att öppna konserten och kungaparet har gett den sitt beskydd.

– Det är lite den här tanken ”pay forward”, vad Birgit har gjort som sångerska för Sverige kommer vi att bereda väg för andra unga artister och sångare i hennes röstfack att göra i en framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista