Stödgrupp för dementsjuka startar

Under fredagen var det den internationella alzeimersdagen, något som har uppmärksammades på flera orter runt om i Sörmland. I Eskilstuna har i dagarna en särskild anhöriggrupp startats, för alla som har någon i sin närhet som drabbats av demens. Där ska man få hjälp och stöd av andra i samma situation.

I stödgruppen så är tanken att man ska kunna prata med andra i samma situation och på så kunna känna att man får stöd och hjälp.

Karin Greintans som är en av de som startat upp det hela har själv en sambo som är dement och hon tycker att gruppen behövs.

– Jag tycker det finns ett väldigt stort behov, säger Karin Greintans.

Det är ungefär ett år sedan nu som Karins man började glömma, först bara små saker, men idag är det så mycket mer som faller bort ur hans minne.

I 27 år har Karin Greintans och hennes man delat varandras liv, men idag finns dagar då han inte ens vet vem hon är.

– Det känns väldigt jobbigt, säger Karin Greintans.

Idag får Karin Greintans man tre dagar i veckan vara på en dagverksamhet som kommunen har, för att hon ska få möjlighet att göra annat. För hennes man behöver som sagt en hel del tillsyn.

Stina-Clara Hjulström som är förbundsordförande i demensförbundet besökte Eskilstuna i och med alzheimersdagen. Ett 30-tal anhöriga till demenssjuka samlades för att lyssna på henne, och en av de saker hon tog upp var behovet av fler vårdplatser för att avlasta anhöriga.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista