Mässa sprider kunskap om dyslexi

Företag och skolan borde ha mer kunskap om dyslexi för att kunna ge bättre hjälp till personer med läs- och skrivsvårigheter. Det menar Josefi Dahlberg, en före detta student på Mälardalens högskola som nu arbetar med att sprida kunskap om dyslexi. 

Sedan igår pågår en dysleximässa i Västerås som Josefi Dahlberg arrangerat. Dysleximässan hålls i Aros Congress Center i Västerås och innehåller allt från inspirationsföreläsning till informativa föreläsningar om vad dyslexi egentligen är.

En person med dyslexi har framförallt svårt att läsa och skriva men också att ta till sig kunskap. Josefi Dahlberg har själv dyslexi och hon har bland annat dragits med dåligt själförtroende och retande klasskamrater under sin uppväxt. Men efter att hon som 19 åring fick diagnosen dyslexi har hon fått hjälp. Och 2005 tog hon examen som beteendevetare från Mälardalens högskola.

Josefi Dahlberg hoppas att besökarna på mässan ska vara allt från företagsledare, representanter från skolan och personer med läs- och skrivsvårigheter och vänner och familj till personer med dyslexi.

Hon berättar att hon hoppas att besökarna ska ta med sig inspiration och vetskapen att det finns hjälp att få, när de går från mässan. Hon menar att samhället har mycket att vinna på att tidigt erbjuda hjälp till dyslektiker.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista