Handelskritik mot försämrad a-kassa

Det kommer nu kraftiga reaktioner på regeringens förslag att begränsa a-kassan för deltidsarbetslösa. En grupp som kan komma att drabbas särskilt hårt är anställda inom handeln, där många jobbar deltid.  

Efter årsskiftet ska deltidsarbetslösa bara ha möjlighet att få a-kassa i 75 dar, om det förslag som regeringen la fram i budgeten går igenom i riksdagen.

Eva Karlsson arbetar i butik i Eskilstuna. Hon är deltidsarbetslös och klarar sig ekonomisk just genom att hon idag får a-kassa på halvtid.

- Jag förstår inte hur dom tänker, nu måste jag säga upp mig och söka ett annat jobb.Jag vill ju ha heltid och tar alltid chansen att arbeta mer om någon har semester, men det finns inte heltidsjobb att få här, säger Eva Karlsson.

Den borgerliga regeringen vill med förslaget sporra deltidsarbetslösa att skaffa heltidsjobb. Men Leif Johansson på Handels fackförbund i Eskilstuna säger att det e svårt å få ett heltidsjobb inom handelsbranschen.

Harriet Lagebo på Svensk Handel, handelsföretagens intresseorganisation, menar å andra sidan att många som är anställda inom handel har själva valt att jobba deltid och att deltidsanställda faktiskt erbjuds heltidsjobb men tackar nej. Hon tycker därför att regeringens förslag att begränsa a-kassan kan vara bra, för att få folk att jobba mer.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista