LSS-boenden kostsamma för kommuner

Nu blåser flera kommuner till strid igen i det så kallade LSS-upproret. Det efter domen i regeringsrätten i juni som tvingade Gnesta att ta över det ekonomiska ansvaret för en handikappad man som Täby kommun norr om Stockholm placerat i Gnesta enligt LSS, lagen om särskilt stöd.

Domen har redan fått andra kommuner att försöka agera på samma sätt som Täby, och i förlängningen kan det innebära kraftigt ökade kostnader för kommuner där det finns privata LSS-boenden som exempelvis Vingåker, det menar kommunens socialdemokratiska kommunalråd, Viking Johnsson.

Flera Stockholmskommuner har redan stött på Strängnäs kommun att ta över det ekonomiska ansvaret för ett tiotal boende på ett privat LSS-hem i Stallarholmen, något som kommunen accepterat eftersom den får full ersättning i det interkommunala ersättningssystemet.

Ett annat aktuellt fall rör Västerviks kommun som vill att Trosa ska ta över ansvaret för en boende på ett privat LSS-hem i Trosa.

Frågan är ännu inte avgjord, men det tjänstemannaförslag som politikerna ska ta ställning till går ut på att säga nej till Västerviks begäran.

I slutändan kan det alltså handla om stora pengar beroende på hur resurskrävande de enskilda personerna är. Vingåker räknar med ökade kostnader på 20 miljoner kronor, Trosa på 10 miljoner - om de tvingas ta över det ekonomiska ansvaret för alla de personer som andra kommuner placerat i LSS-boenden där.

– Det är en svår pedagogisk uppgift att förklara för kommuninvånarna att nio personer från andra kommuner placerade hos oss tvingar oss höja skatten motsvarande lite drygt två kronor, säger Viking Johnsson, kommunalråd i Vingåker. 

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista