Läkemedel på recept upprör patienter

Alla läkemedel som läkare och sköterskor ger till sina patienter som är inlagda på sjukhus ska ingå i patientavgiften, precis som plåster och narkos. Ändå skrivs läkemedel ut på recept, vilket kan leda till ökade kostnader för patienterna.

Läkemedel som används inom slutenvården ska ingå i den avgift som patienten betalar på kliniken. Ändå skrivs läkemedel ut på recept. Ett exempel är Remicade, som ges till personer med ledgångsreumatism. En femtedel av patienterna som skrivs in får själva gå till Apoteket och hämta ut medicinen. Karin Andersson på Reumatikerföreningen tycker att det är upprörande att patienter behandlas olika.

– Den enskilde ska inte behöva betala för att lösa ut receptet, säger Karin Andersson på Reumatikerföreningen.

Anders Stjärna, ordförande i landstingets läkemedelskommitté, tror inte att den enskilde patienten drabbas.

– Patienterna har säkert högkostnadsskydd, säger Anders Stjärna.

Han tror att det är bristande information som är orsaken till problemet. Hämtas läkemedlet ut på rekvisition, som det ska enligt reglerna, så bekostar den enskilda kliniken läkemedlet. Medan om det skrivs ut på recept betalas det av landstingets centrala budget. Att det på något sätt skulle vara satt i system för att den enskilda kliniken ska slippa kostnader tror inte Anders Stjärna.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista