Oxelösund billigare än Strängnäs

Det är kostnaderna för avfallshantering som har ökat mest sedan förra året, plus 13 procent. Det visar årets Nils Holgersson-rapport, om bostädernas kostnader för värme, el, sophämtning, vatten och avlopp. Det är den nya förbränningsskatten som ligger bakom de höjda avfallskostnaderna. I Sörmland tillhör Strängnäs de dyraste kommunerna, medan Oxelösund och Eskilstuna tillhör de billigare.

Den totala kostnaden påverkas mest av om kommunen har höga eller låga kostnader för fjärrvärme. Det framgår av årets upplaga av den så kallade Nils Holgersson-rapporten som sedan tolv år görs av HSB, Hyresgästernas Riksförbund, Riksbyggen, Sabo och Fastighetsägarna Sverige.

Undersökningsmetoden går ut på att ”förflytta” en bostadsfastighet genom landet och jämföra kostnaderna. När det gäller uppvärmning har kostnader för fjärrvärme använts i de kommuner som har fjärrvärme som dominerande uppvärmningsalternativ. I övriga kommuner redovisas kostnaden för en alternativ uppvärmning.

Alla landets kommuner finns med i undersökningen.

Rapporten visar bland annat att priset för fjärrvärme sedan millennieskiftet har ökat med 27 procent i snitt i Sverige. I Stockholm har priset ökat med hela 51 procent under perioden.

Västerås är den kommun som har den lägsta totala kostnaden för de studerade hanteringarna, 194 kronor per kvadratmeter inklusive moms. Tanums kommun ligger högst med 343 kronor per kvadratmeter. Skillnaden mellan kommuner med de lägsta respektive högsta kostnaderna har ökat under de senaste fyra åren.

Den största spridningen finns när det gäller avfallshantering och VA-taxor. Den största utgiftsposten är uppvärmning där kostnaderna för fjärrvärme varierar mellan 78 kronor och 157 kronor per kvadratmeter.

När det gäller sophämtning beror kostnaden i många fall på hur tätt befolkad kommunen är och om den har en stor andel fritidsboende.

Prisökningarna för VA, avfall och fjärrvärme ser ut att hålla i sig, konstaterar organisationerna i rapporten. Prisökningarna är klart över konsumentprisindex vilket de anser vara klart otillfredsställande.

Elnätspriset är det enda som har ökat mindre än inflationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista