Oxelösunds hamn inte prioriterad

Oxelösunds hamn kommer inte att bli en av regeringens prioriterade hamnar i framtiden. Däremot kommer mindre hamnar som till exempel Sundsvall att vara prioriterade. Det här kommer enligt vad Ekot erfar att presenteras i regeringens hamnstrategiutredning på onsdagen.

Enligt Ekots källor kommer tio hamnar från Luleå i norr till Trelleborg i söder att i framtiden vara prioriterade av staten när det gäller satsningar på vägar, järnvägar, kombiterminaler och annan infrastruktur. 

Erik Zetterlund, vd för Oxelösunds hamn, säger att man måste höja på ögonbrynen när utredaren inte satsar på stora strategiska hamnar som Oxelösund, men han säger att det troligen beror på att utredaren vill satsa på hamnar med mycket containers och trailers, som Oxelösund inte har i samma utsräckning.

Oxelösunds hamn har många viktiga fördelar i en framtida infrastruktur. Det har bland andra Marita Bengtsson, ordförande i Regionförbundet Sörmland och flera ledande politiker i regionen uttalat tidigare.

Kommunalrådet i Oxelösund Benita Wikström säger att det inte spelar så stor roll, eftersom Oxelösunds hamn redan har den infrastruktur som behövs. Hon syftar på att vägar och järnvägar redan finns. Hon tror att det är värre för de hamnar som behöver bygga ut infrastrukturen.
– Sedan vet vi inte heller vad utredningen om hamnarna får för betydelse i framtiden, säger Benita Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista