"Tveksamt om engagemang i Pfizer"

Läkarförbundet är kritiskt till att Landstingsdirektören Lars Andåker extraknäcker och har ett välbetalt uppdrag för läkemedelsföretaget Pfeizer, som så kallat samhällsråd. Det är mycket tveksamt säger Eva Nilsson Bågeholm på Läkarförbundet.
– Jag är tveksam till att han som högsta ansvarige tjänsteman kan sitta med i ett råd för en av de leverantörer de har för landstinget.

– Om landstinget Sörmland väljer att ha ett avtal och köpa mer läkemedel från Pfizer kan det ifrågasättas om högste chefen har ett uppdrag för samma företag och den situationen ska landstinget inte sätta sig i. Eftersom det finns en risk för bestickning och muta så ska man hålla tydliga och klara gränser.

Lars Andåker är även läkare och omfattas av etiska regler som Läkarföbundet har och därför är det också tveksamt om han ska sitta på två stolar, menar Eva Nilsson Bågeholm.

– Pfizer har ju möjligheter att påverka Lars Andåker och därför ska han inte utsätta sig för det, som högsta ansvarig för landtinget.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista