Platssbrist på demensboenden

Det finns alldeles för får platser på demensboenden runt om i landet. Det drabbar både de sjuka och deras anhöriga hårt. Det menar Stina-Clara Hjulström, som är förbundsordförande i demensförbundet.

Maria Westin som jobbar som undersköterska på Marielunds gruppboende i Eskilstuna med demenssjuka, säger att situationen ser likadan ut här i länet.

– Det är ju kö till vårt demensboende. Vi tar hand om 20 personer och skulle väl behöva 50 till 100 ytterligare platser, säger hon.

De som inte fått plats på demensboende har i stället hemhjälp men borde få komma in på boende tidigare, enligt Maria Westin.

– Många anhöriga behöver ju avlastning också. Det är ett tungt jobb att ta hand om dementa, säger Maria Westin. 

Många anhöriga till demenssjuka som SR Sörmland talat med vittnar om en oroskänsla, när man inte vet om den man tar hand om kommer att få en plats i tid, på ett boende. För att ta hand om den demenssjuke själv kan ibland vara mycket tungt. Det vittnar Karin Greintans om, vars man är dement.

– Man har ju inte samma frihet, sömn är en lyxvara, säger hon.

Stina-Clara Hjulström som är förbundsordförande i demensförbundet menar nu att något måste göras för att fler demenssjuka ska kunna få plats på särskilda boenden.

– Det saknas många platser i boenden och därför måste de demenssjuka bo kvar hemma alldeles för länge. De ska inte behöva bo kvar hemma, där de inte känner igen sig och känner sig otrygga.

– Bara jag hör begreppet kvarboende reser sig håret på mig, säger Stina-Clara Hjulström.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista