Åtgärder ska minska tågförseningar

En tågpendlare förlorar motsvarande en arbetsvecka i tid på grund av förseningar varje år. Det är oacceptabelt menar Banverket, SJ och SL som nu tar krafttag för en bättre tåg- och pendeltrafik.

Att punktligheten ska bli bättre om tio år när Citybanan planeras bli färdig är kanske ingen tröst för de många pendlare som finns i Mälardalen. Därför presenterade SL, SJ och Banverket idag 44 åtgärder för att minska förseningarna på kort sikt.

Banverket ska bland annat göra nya mötesstationer där tågen kan mötas och där snabbare tåg kan köra om de som är långsammare. De ska även bli bättre på underhåll så att eventuella fel kan åtgärdas snabbare. Pelle Granbom på Banverket menar att samarbetet kommer att betyda att ett större fokus sätts på resenären istället för tågen.

SJ hoppas på att minska förseningarna genom att bland annat sätta in alla nya dubbeldäckare i trafik. Hittills har de krånglat en hel del men till årsskiftet hoppas man att alla tågen kan användas. Det kommer även att leda till fler sittplatser. SJ kommer även att bygga om gamla tåg och utbilda mer tågpersonal.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista