Agenda 21-arbetet halkar efter

Fem av de nio kommunerna i Sörmland har ännu ingen lokal handlingsplan för Agenda 21, en plan för ett hållbart samhälle.
1996 skulle arbetet med att ta fram en lokal Agenda 21 vara klart i alla landets kommuner, men i Sörmland saknas fortfarande planer Gnesta, Eskilstuna, Katrineholm, Trosa och Oxelösund. 1992 beslutade FN att alla lokalsamhällen i medlemsländerna skulle utforma en sk Agenda 21 plan, ett dokument där man tillsammans bl a ska planera för hur man ska leva utan att tära på miljön. FN-beslutet är inte bindande utan bygger på ländernas och kommunernas goda vilja. Hittills har det mesta handlat om att ge allmänheten information om hur man ska sortera sopor eller starta en kompost, men framtagandet av en helhetsplan som visar hur hela lokalsamhället ska formas till att leva och verka hållbart har halkat efter. - Hade agenda 21 arbetet varit mer prioriterat hade det hänt mycket mer nu, menar Johan Dahlberg som är Agenda 21 ansvarig i Gnesta kommun
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".