Oxelösund inte bland utvalda hamnar

Tio hamnar pekas ut som särskilt viktiga i en utredning som lämnats till infrastrukturminister Åsa Torstensson. De prioriterade hamnarna är; Luleå, Sundsvall, Gävle, Kapellskär, Norrköping, Göteborg, Helsingborg, Malmö, Karlshamn och Trelleborg. Oxelösund hör inte till de utvalda.

Det är hamnar som är av stor betydelse för godstransporter för det svenska näringslivet, enligt utredaren. Prioriteringen innebär att hamnarna kan får del av statliga pengar till vägar, järnvägar, terminaler och annan infrastruktur. Oxelösunds hamn är inte en av de prioriterade hamnarna.

Det som utredningen tittat på när det gäller vilka hamnar som ska ses som särskilt viktiga och som staten bör prioritera då det gäller satsningar på väg- och järnvägsanslutning, är marknaden och hur mycket gods som går över respektive hamn. Och då ligger Norrköping bättre till än grannhamnen Oxelösund, säger utredaren Bengt-Owe Birgerson.

Det är märkligt att statens utredare inte föreslår Oxelösunds hamn som en prioriterad hamn i Sverige. Det anser den sörmländska riksdagsledamoten Gunvor G Eriksson (mp) från Katrineholm. Eriksson menar att hamnen i Oxelösund har stora fördelar med redan utbyggd infrastruktur som vägar och järnvägar.

Hon tycker nu att att politikerna i Sörmland ska agera och protestera mot förslaget på bred front och ska se till att miljöpartiets ledamöter i Mälardalsrådet visar på fördelarna med Oxelösunds hamn.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista