Länets bussbolag lever inte upp till NTF:s krav

Inte ens tio procent av Sörmlands bussbolag klarar trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s krav för en säker bussresa. De flesta bolag i länet som NTF kontrollerat saknar till exempel alkolås.

I Sörmland är elva av tolv bussbolag inte tillräckligt säkra, menar NTF. Bland annat saknar många bussbolag en trafiksäkerhetspolicy och chaufförerna har inte fått någon säkerhetsutbildning.

Men de ansvariga på bussbolagen runt om i Sörmland, som Radio Sörmland talat med, slår ifrån sig kritiken.

Julita buss är ett av de bussbolag som fått kritik. Där håller man nu på att installera alkolås, men ägaren Lars Sjödin tycker inte att det varit ett brådskande ärende.
- Jag har inte ansett att det behövts, förarna är ju nyktra det har aldrig varit några problem, säger Lars Sjödin.

På senare år har Sverige skakats av flera bussolyckor med många omkomna som konsekvens. Även om bussolyckor inte är särskilt vanliga, så kan de få förödande konsekvenser menar Lars Nordkvist.

Han anser att det motiverar att man ställer de krav man gör på bussföretagens säkerhet.

Leif Oscarsson driver ett bussbolag med samma namn i Nyköping. Idag är han ute med en grupp resenärer i Moseldalen, men att hans bolag är ett av de som fått flest anmärkningar i Sörmland i NTF:s undersökning har han svårt att förstå.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista