Sjukresekostnader onödigt dyra för landstinget

Under årets första åtta månader kostade länets sjukresor landstinget 36 miljoner kronor. En kostnad som ökar för varje år. Det kan bero på att patienter får åka taxi istället för buss. Men Annika Sandberg på landstingets sjukreseenhet tror att kostnaderna skulle kunna minskas om politikerna satsade på ett klarare regelverk.

Landstinget har i uppgift att se till att länets invånare kan ta sig till olika vårdinrättningar. Idag finns flera olika färdsätt. Dels kan patienten få ersättning för att åka med egen bil, dels kan man via en beställningscentral boka en så kallad sjukresa. Denna utförs då av antingen taxibolag som har avtal med kommun och landsting eller av landstingets bussar linje 720 och Pulsen.

Busslinjen Pulsen har funnits sedan år 2000 och kom i trafik för att få ner landstingets resekostnader och för att minska utsläppen. Sedan dess har ingen utvärdering gjorts då det enligt Annika Sandberg är svårt att få fram statistik på hur många som söker sig till sjukvården årligen.

Tanken är dock att alla patienter ska använda sig av Pulsen om man inte av medicinska skäl inte har möjlighet. Då är det upp till vårdgivaren att intyga att patienten inte klarar av att åka buss.

Men som vårdgivare kan det vara svårt i en stressad och pressad situation att förklara för patienten varför den inte får åka taxi. Vilket leder till att många patienter skickas med taxi trots att de skulle kunna ta sig med ett betydligt billigare färdmedel, det menar Annika Sandberg på landstingets sjukreseenhet.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista