Protester mot plutoniumtransport

Greenpeace-aktivister från Sverige, Norge, Danmark och Finland har samlats strax norr om Nyköping för att protestera mot exporten av kärnavfall från Studsviksanläggningen. Enligt polisen är det ett ca fem personer som campar i området.

Den norska aktivistgruppen Neptun ska, enligt Södermanlands Nyheter genomföra en aktion mot den transport av 4.8 ton plutoniumhaltigt utbränt kärnbränsle som ska skeppas från Studsvik till Sellafield i England.

Neptun menar att transporten bryter mot en nordisk överenskommelse som finns om att inte transportera kärnbränsleavfall till sjöss.

– Exporten av kärnavfallet strider mot svensk lag, men nu försöker man smyga iväg det innan vårt överklagande av Strålskyddsinstitutets beslut att godkänna exporten prövats i länsrätten, säger Martina Krüger, Greenpeace talesperson i energifrågor i ett pressmeddelande.

Transporten har redan tidigare kritiserats och det är första gången på tjugo år som den här typen av transport går från Sverige till Sellafield.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista