Föreningen satsar för kvinnofrid

Föreningen män för kvinnofrid i Eskilstuna arrangerar på lördagen sin första stora satsning på arbetet för jämställdhet.
Det genom att seminarium dit ett flertal kvinnliga nätverk, som arbetar för samma sak bjudits in.

Föreningen män för kvinnofrid i Eskilstuna har funnits i ett år och har så här långt inte gjort så stort väsen av sig. De arbetar långsiktigt med målet att förändra mäns attityder när det kommer till våld mot kvinnor.

– Det har ju hänt en hel del på det området under de senaste 50 åren attitydmässigt, men det är långt kvar, säger Björn Lymar, som är ordförande i föreningen.

Det syns inte minst i den dystra statistiken där anmälningarna om våld mot kvinnor genomgående ökat i antal sedan begreppet grov kvinnofridskränkning kom till 1998. Toppen nåddes förra året och årets siffror ligger på samma höga nivå än så länge.

– Det är uppenbarligen skillnad på det män säger och det de gör, konstaterar Björn Lymar och legitimerar med det sin förenings verksamhet, som har ett 20-tal aktiva medlemmar idag dryga året efter att föreningen föddes.

Föreningen har bjudit in ett antal kvinnliga nätverk, som arbetar mot samma mål på sina olika sätt.

– Tanken med seminariet är att komma fram till hur vi ska arbeta vidare i frågan tillsammans och på olika håll, förklarar Björn Lymar.

– Det finns ju tre angreppspunkter på problematiken: att ta hand om utsatta kvinnor och det är det de kvinnliga nätverken oftast ägnar sig åt, att hjälpa män som slår och att försöka förändra mäns attityder, fortsätter han.

– Vår förening arbetar alltså med att försöka förändra attityderna, avslutar Björn Lymar, ordförande i den relativt nya föreningen Män för kvinnofrid i Eskilstuna.

Reino Helin, text
reino.helin@sr.se
Johanna Iggsten, ljud
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista