Miljöaktivister ska agera mot Studsvik

Flera miljöaktivister, både från Greenpeace och från den norska miljöorganisationen Neptun, är just nu vid Studsvik.De har samlats där för att protestera mot den utskeppning av plutoniumhaltigt kärnavfall som man tror kommer att ske under helgen, till Sellafield.

Avfallet kommer ursprungligen från R1 reaktorn vid Tekniska högskolan i Stockholm från den tid när Sverige hade ett eget forskningsprogram för kärnvapen.

– Vi gör det här för att visa övriga världen att Sverige bryter mot en lång, lång tradition att inte exportera kärnavfall, säger Frank Hugo, talesman för den norska miljöorganisationen Neptun.

Han och flera andra miljöaktivister från Norden har samlats vid bryggan utanför Studsvik i väntan på det fartyg, som väntas inom kort för att utföra transporten.

– Vi berättar aldrig i förväg exakt vad vi ska göra, men vi gör aldrig något som riskerar människoliv, säger Frank Hugo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista