Protester mot stängda mottagningar

Befolkningen i Åker och Stallarholmen protesterar nu mot att landstinget tvingats stänga distriktssköterskemottagningarna där.

Anledningen till att man tvingats slå igen är bland annat akut sköterskebrist.

Hans Almstedt är pensionär i Åker och sekreterare i PRO i Åker.

– Lönerna till distriktssköterskor och personal ska höjas, säger han.

En av anledningarna till att det är svårt att bemanna mottagningarna är att lönerna är högre i närliggande landsting, varför sköterskor från Sörmland väljer att pendla dit i stället. Det handlar om flera tusen kronor i månaden.

Det är orsaken till att det nu jäser i Åker och Stallarholmen sedan distriktssköterskemottagningarna där stängts.

Nu pågår en namninsamling i protest och för att få landstinget att bemanna mottagningarna. För en pensionär kan det annars bli långa dagar om man ska ta sig till exempelvis Mariefred för ett sjukbesök, säger Hans Almstedt, sekreterare i PRO i Åker.

– Det handlar om tre och en halv eller fyra timmar för de som inte har egen bil och tvingas till allmänna färdmedel. Och fyra timmar är lång tid för att ta ett blodprov eller kolla blodtrycket, som var och en tar ett par minuter på sin höjd, säger Hans Almstedt.

– Det är barockt, slutar han.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista