Greenpeace samlar sig för aktion

Miljöorganisationen Greenpeace samlar sig just nu för en aktion mot utförseln av plutoniumhaltigt kärnavfall vid Studsvik. Flera aktivister har övernattat i tält i skärgården utanför. Nu är de beredda på att med gummibåtar manifestera när fartyget kommer för att hämta kärnavfallet och transportera det till den kritiserade avfallsanläggningen Sellafield i England.

– Vi anser att transporten är ett brott mot lagstiftningen och att det är fel att bryta mot principen att Sverige ska ta hand om sitt eget avfall och att det är en dumpning av kärnavfall till ett annat land, säger Martina Krüger som är Greenpeace talesman.

Greenpeace har försökt att föra en juridisk process för att stoppa utförseln av plutoniumhaltigt kärnavfall från Studsvik till Sellafield men idag kom beskedet att deras överklagande avslås.

Greenpeace har några aktivister på plats vid Studsvik i en ultrasnabb så kallad ribbbåt, flera väntar med gummibåtar i den skärgården utanför. Deras strategi är klar, de ska försöka stoppa transporten som de anser olaglig.

Kärnavfallet kommer från R1-reaktorn vid tekniska högskolan i Stockholm och kan vara avfall från det svenska forskningsprogrammet för att ta fram svenska kärnvapen på 50- och 60-talen. Avfallet innehåller plutonium som användas för tillverkning av kärnvapen och kan användas till radioaktivt smutsiga bomber - om det kommer i orätta händer.

Polisen i Sörmland har begärt hjälp från den nationella insatsstyrkan och kustbevakningen för att stoppa Greenpeace om de inte följer de anvisningar som ges.

– De får ju inte gå närmare än det skyddsområde som kommer att upprättas, där får man ju inte gå innanför, säger Svante Melin, polisens presstalesman.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista