"Begravningsbyrån bryter mot reglerna"

En sörmländsk begravningsbyrå bryter mot landstingets regler och sätter därmed konkurrensen ur spel. Det hävdar en konkurrerande begravningsentrepenör som har anmält förhållandena till en rad instanser.

Det var vid en hämtning av en avliden i mitten av september som den nu anmälda begravningsbyrån gjorde ett antal fel. Det hävdar begravningsentrepenören Jan-Ola Söderblom. Han blev tillfrågad av de anhöriga att ordna begravningen eftersom de tyckte att den lokala entrepenören inte skötte transporten på ett värdigt sätt.

– Det värsta är att de ber den avlidnes son att hjälpa till att bära ut den avlidne samt att man delar ut visitkort och ber de anhöriga att höra av sig angående en begravning. Det strider mot upphandlingsreglerna enligt landstinget, säger Jan-Ola Söderblom, begravningsentrepenör.

Jan-Ola Söderblom nämner landstinget här och det är alltså de som har upphandlat tjänsten att avlidna människor hämtas. En begravningsbyrå fick uppdraget och denna anlitar i sin tur ett antal underentrepenörer runt om i länet. Dan Holtenborn på landstingets upphandlingsenhet säger att man just nu utreder vad som hände vid den aktuella transporten.

Nu har Söderblom, som betecknar sig själv som en ”uppstickare i branschen” anmält förhållandena till bland annat Sveriges Begravningsbyråers förbund och till Konsumentverket. Han säger sig också vara i färd med att starta en civilrättslig process mot den aktuella begravningsbyrån eftersom han misstänker att de har satt i system att vid hämtningarna ge de anhöriga sitt visitkort.

Vi har sökt ansvariga både hos den aktuella underentrepenören och på begravningsbyrån som slutit avtalet med landstinget men inte lyckats nå dem.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista