Handeln oroas av indragna transporter

Som vi berättat tidigare, så har säkerhetsbolaget Loomis fått sitt tillstånd indraget. Bolaget sköter om penningtransporterna för stora delar av handeln, och det indragna tillståndet ställer till det för många handlare här i Sörmland. Harriet Lagebo på Svensk Handel i länet säger att hon är besviken på Loomis.

– Det här känns ju definitivt inte bra. Det här borde man kunnat ta tag i med tanke på alla varningar de fått på senare tid, säger Harriet Lagebo på Svensk Handel i Sörmland.

Varningarna Harriet Lagemo syftar på har säkerhetsföretaget fått av länsstyrelsen i Stockholm med jämna mellanrum under 2000-talet. Det för att företaget inte utbildat personalen i enlighet med dom direktiv, som Rikspolisstyrelsen kräver av företag som sysslar med den här typen av verksamhet.

Därför har länsstyrelsen nu alltså dragit in tillståndet för Loomis och nu får handeln i Sörmland lösa penningtransporterna på något annat sätt. Och det blir inte lätt, tror Harriet Lagemo. Hon hoppas på polisbeskydd vid transporterna.

Men Sörmlands polischef Mats Kirestam avfärdar kravet på att skydda penningstransporterna. Det är inte polisens uppgift menar han.

Reion Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista