Frågan om homovigslar delar kyrkan

Frågan om samkönade par ska få viga sig delar kyrkan, det visar en granskning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

Präster och kyrkoherdar inom hela Strängnäs stift har delade meningar om det statliga förslaget att samkönade par ska få ingå äktenskap i kyrkan, men övervägande många är positiva till det.

Yvonne Björkborg Kvist är kyrkoherde i Oxelösunds församling och hon är en av dom som välkomnar förslaget.

– Jag tycker att det är ett naturligt steg efter partnerskapet. Jag tycker heller inte att de homosexuellas önskan att få leva tillsammans skiljer sig från de heterosexuellas, säger Yvonne Björkborg Kvist.

– Då ska de också kunna få det bekräftat inför en församling i kyrkan, tillägger hon.

Det var i våras som staten kom med ett utredningsförslag om att homosexuella par precis som heterosexuella ska kunna vigas i kyrkan och bli äkta makar. Till skillnad från idag då de har rätt att gå in i partnerskap och få en välsignelse.

Det främsta argumentet mot äktenskap mellan samkönade par är att det i Bibeln står att ett äktenskap ska ingås mellan en man och en kvinna och att en del i det är att de ska kunna producera barn.

Det är ett argument som inte håller anser Yvonne Björkborg Kvist.

– Då skulle man ju inte kunna adoptera heller eller få barn på annat sätt än genom samlag. Då skulle vi tvingas säga till alla dem att de inte kan vara gifta längre, eller hur?, frågar hon sig.

Carolina Karlsson
carolina.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista