Polisen bordade Greenpeacebåtar

Polisen bordade flera av Greenpeace gummibåtar på måndagen, när aktivisterna försökte lägga sig nära det fartyg som ska transportera utbränt kärnbränsle, från Studsvik till Sellafield, säger företrädare för Greenpeace. Två aktivister hoppade också i sjön, för att simmande lägga ut flytlinor, för att hindra fartyget, när det var på ingång.

– Vi mötte upp henne i kanalen och med hjälp av olika hjälpmedel så försökte vi få stopp på henne. Vi hade simmare, flytlina och manövrerade våra båtar på olika sätt för att få stopp på henne, men polisuppbådet var övermäktigt, säger Greenpeaceaktivisten Rasmus Törnkvist.

De två simmande Greenpeaceaktivisterna som var utrustade med våtdräkter plockades snabbt upp av polisen innan de hann störa fartyget som strax före klockan åtta på morgonen med lots var på väg i farleden in mot Studsvik. Ingen av dem greps utan överlämnades tillbaka till Greenpeace egna båtar.

Polisens nationella insatsstyrka har en större ribbåt på plats, dessutom har kustbevakningen två av sina fartyg, ett par snabbgående öppna motorbåtar samt ett antal vattenskotrar, allt för att hindra aktivisterna att komma för nära fartyget vid lastningsarbetet vid Studsviks kaj.

Greenpeace gjorde under morgonen ett inbrytningsförsök innanför det avspärrade området för att försöka störa lastningsarbetet, berättar Rasmus Törnkvist:

– Det blev ganska kaotiskt i vattnet. Kustbevakningen och polise gick ganska hårt åt oss när vi gick över den föreskrivna zonen. De kom upp med vattenskotrar och i slutänden hoppade de över på våra båtar. Det är inget vi kan göra utom att bruka våld, vilket vi aldrig gör. Sedan avvisade de oss från platsen.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista