Barnahus planeras i Nyköping

Snart blir detaljerna klara för det barnahus som har planerats i Eskilstuna. Från början var det tänkt att barnahuset skulle ta emot utsatta barn från hela Sörmland, men det stoppades av chefsåklagare Anders Öijert i Nyköping. Chefsåklagare Anders Öjert tycker nämligen att man ska starta upp ett eget barnahus där, som kan ta emot barn från södra delen av länet.

Ett barnahus är ett ställe där barn som blivit misshandlade eller utsatta för sexuella övergrepp kan träffa polis och socialtjänst under en dag, istället för att skickas runt till olika myndigheter.

Som det är idag kan utsatta barn tvingas gå på utredningar först hos socialen, sedan hos polis, och sedan på barn- o ungdomspsykiatrin. Barnet får upprepa sin berättelse flera gånger, och riskerar att traumatiseras ytterligare. I ett barnahus samlas all personal under ett tak.

I Eskilstuna ska ett barnahus startas upp i januari nästa år. Från början var det tänkt att alla kommuner i Sörmland skulle gå ihop om det här barnahuset, men nu har det alltså blivit ändrade planer.

Åklagarna i södra delen av länet tyckte att det var bättre att samla södra länets personal i Nyköping, istället för att alla ska sitta och resa till Eskilstuna. Så nu planerar Nyköping att starta upp ett eget barnahus tillsammans med de andra kommunerna i länet, utom Eskilstuna och Strängnäs.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista