Spricka i politiska majoriteten i Eskilstuna

Socialdemokraterna och vänsterpartiet i Eskilstuna är oeniga om kommunalskatten kan sänkas. Vänstern tycker inte att kommunen har råd med en skattesänkning. Men socialdemokraterna kan tänka sig en sådan om ett par år i fall högkonjunkturen fortsätter.

Enligt en undersökning som SVT har gjort har 51 kommuner svarat ja om de skulle kunna tänka sig att sänka den kommunala skatten. Tillsammans med vänsterpartiet är sossarna överens om att en skattesänkning nästa år är otänkbart. Men om ekonomin fortsätter att blomstra skulle det kanske kunna bli aktuellt med en sänkning år 2009. Men än så länge är det inget bestämt.

– Om den positiva utvecklingen i landet fortsätter så är det naturligtvis så att det kan vara så att man då ska titta på en skattesänkning, säger Hans Ekström, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Till skillnad från socialdemokraterna menar vänsterpartiet att det inte finns några pengar att lägga på en skattesänkning och att det här är någonting som sossarna får stå för.

– Jag tror inte att en skattesänkning gör så mycket bra för våra invånare som vi kanske tror, säger vänsterpartisten Eila Clarstedt, kommunalråd i Eskilstuna.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista