Allvarlig situation på onkologen i länet

Det råder en skriande brist på bröstradiologer och mammografisjuksköterskor i Sverige. Personalbristen gör att man på de flesta håll redan i dag inte klarar av att ge kvinnor de undersökningar de har rätt till och problemen kommer att öka. Situationen ser allvarlig ut menar Gretha Olsson, sjuksköterska och ansvarig för mammoenheten på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

I Sörmaland så undersöks kvinnorna ungefär vartannat år och det innebär att cirka 23 tusen kvinnor varje år gör en mammografiundersökning. Det påminner lite om löpandeband-principen: kvinnorna går in genom en dörr, tar av sig på överkroppen klämmer ihop brösten och så röntgas det och så ut genom nästa dörr. 7 stycken i halvtimmen hinner personalen med.

Idag är det många håll i landet problem att ta emot alla kvinnor och om tre år så är det fler kvinnor som behöver undersökas. Då är många av dagens läkare som är specialiserade på detta och mammografisjuksköterskor pensionerade och de nyutbildade för få. Marina Janicijevic är läkare på mammoenheten på Mälarsjukhuset och hon bekräftar bilden av att hennes kollegor börjar bli till åren.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".