Ny Greenpeacekritik mot Studsvik

Enligt miljöorganisationen Greenpeace så får det kärnbränsle som nu förbereds för utskeppning från Studsvik till Sellafield i England inte göras om till så kallat MOX-bränsle, som sen är tänkt att användas i Svenska kärnkraftverk, vilket svenska myndigheter hittills hävdat. Det innebär enligt Greenpeace att Sverige inte uppfyller sina åtaganden enligt internationella konventioner.

Greenpeace hävdar att Sellafield inte har tillstånd att göra moxbränsle av det svenska avfall som nu ska transporters från Studsvik och det är det som varit myndigheternas motivering till att skicka avfallet till den miljömässigt hårt belastade och kritiserade anläggningen.

Moxbränslet skulle sen gå tillbaka till Sverige för att användas i Oskarshamsn kärnkraftverk och sen skulle avfallet där i sin tur kunna hanteras som det övriga svenska kärnavfallet i ett tänkt djupförvar i berggrunden.

Men Greenpeace menar nu alltså att detta inte kommer att kunna ske istället kommer det svenska avfallet att för all framtid bli ett ohanterligt riskavfall i Storbritannien. Det moxbränsle som Sverige istället får tillbaka har tillverkats av helt annat avfall än det Sverige nu skickar från Studsvik.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".